Categorieën
Geen categorie

Maak bruikbare veilige wachtwoorden

Op zijn weblog doet Thomas Baekdal een pleidooi voor bruikbare veilige wachtwoorden in plaats van complexe wachtwoorden. Het kraken van het wachtwoord “this is fun” duurt bijvoorbeeld ruim 2500 jaar.

Beveiligingsbedrijven en IT-specialisten vertellen ons keer op keer dat we complexe, ingewikkelde wachtwoorden moeten gebruiken. Baekdal is van mening dat je veel beter een eenvoudig te onthouden wachtwoord kunt gebruiken. Dit soort wachtwoorden, zo onderbouwt hij, is in sommige gevallen zelfs nog veiliger dan complexe wachtwoorden.

Hij illustreert zijn betoog met een vergelijking van een wachtwoord van 6 willekeurige karakters met een van 3 eenvoudige woorden.

Het blijft natuurlijk wel nodig om aanvullende maatregelen te treffen. Gebruik nooit een en hetzelfde wachtwoord voor al je accounts. Gebruik niet de namen van je gezinsleden. Of woorden die met de betreffende website te maken hebben. Maar voor veel gebruikte accounts zoals Gmail, Twitter, Facebook of Hyves, zeker in combinatie met een smartphone is dit wel een uitkomst.

Door Robert

Ervaren projectmanager. Echtgenoot en vader. Liefhebber van computers, technologie en wetenschap. Buitensporter. Privacy-voorvechter. Rotterdammert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *